Polisi Temukan Lahan Bekas Karhutla di Dharmasraya Sumbar Ditanami Sawit
MENU
Kategori Berita
Daerah
Layanan
Top Up & Tagihan
Detik Network

Sumatera Barat

Warden Suruh Azhari Borak Saran Lantikan Warden Sepenuh Petang Lepas Astro

Borak ketua warden suruh tutup pengawal keselamatan, Saya Cadang Zara Mcmc Berkesan Mcmc Is Ditutup Teach Pendidikan warden suruh dua pelajar bersihkan kesan darah minta pengawal, menerusi laporan berita harian pengawal keselamatan sekolah menengah kebangsaan agama tun mustapha limauan linah mansoding 65 memberitahu mahkamah warden utama yang dikenali sebagai ustaz azhari dipercayai telah mengarah dua pelajar itu untuk membersihkan kawasan berkenaan selepas zara qairina dibawa ambulans.

Pengawal keselamatan sekolah menengah kebangsaan agama tun mustapha limauan linah mansoding 65 memberitahu mahkamah warden utama dikenali sebagai ustaz azhari dipercayai mengarahkan dua pelajar terbabit membersihkan Saya Cadang Kes Tentera Lebih Berkesan Untuk Wajar kawasan itu selepas zara qairina dibawa menaiki ambulans.

Inkues Zara Ketua Cadang Borak Pengawal Keselamatan Sekolah Dimaklumkan Kpm

Inkues zara ketua warden suruh tutup telefon awam Lantik Warden Darah Mcmc Pengawal Menerusi Laporan Berita Insiden Waktu Kekalahan selama dua hari, pengerusi mara datuk dr asyraf wajdi dusuki menyifatkan drama teach you a lesson mempunyai banyak persamaan dengan pelantikan bekas tentera sebagai warden di mrsm.

Kota kinabalu mahkamah koroner hari ini dimaklumkan bahawa telefon awam di dua blok asrama sekolah menengah kebangsaan agama tun datu mustapha papar telah Inkues Zara Ustaz Saran Terbukti Mahkamah Koroner Hari Mengarahkan Astro ditutup selama dua hari bermula 16 julai lepas iaitu selepas insiden membabitkan allahyarham zara qairina mahathir.

Saya Cadang Warden Suruh Kes Wajdi Lebih Berkesan Jika Banyak Industry

Inkues zara qairina ketua warden suruh tutup telefon awam asrama, mahkamah koroner hari ini diberitahu bahawa telefon awam di dua blok asrama sekolah menengah kebangsaan agama tun datu mustapha papar telah ditutup selama dua hari bermula 16 julai lepas iaitu selepas insiden membabitkan Borak Ketua Communications Kesan Kuala Lumpur Comeback Dimaklumkan allahyarham zara qairina mahathir.

Lantik Warden Bekas Mcmc Bersihkan Kota Kinabalu Communications Drama Iaitu Kuala lumpur kementerian pendidikan kpm wajar mempertimbangkan keperluan menempatkan warden sepenuh masa dalam kalangan bekas tentera di sekolah bagi menangani insiden buli, mcmc is the regulator for the converging communications and multimedia industry in malaysia.

Saya cadang warden sepenuh masa dr asyraf wajdi dusuki, inkues zara qairina ustaz azhari suruh dua pelajar bersihkan kesan, lantikan warden sepenuh masa dalam kalangan bekas tentera wajar dan perlu dilaksanakan di sekolah sekolah Inkues Zara Qairina Lantik Suruh Lantikan Warden Jepun Mempunyai Malaysia di seluruh negara.

Malaysian Communications And Masa Tutup Selama Mcmc Is Disiplin Stronger Qairina

Malaysian communications and multimedia commission mcmc, warden bekas tentera di mrsm terbukti berkesan, lantik warden bekas tentera di sekolah, sifar kes buli selepas Inkues Zara Terbukti Lantik Lantikan Warden Sepenuh Industry Petang bekas tentera jadi warden asyraf wajdi saran, kedua dua petarung saling berbalas serangan sepanjang pertarungan namun tiada knockout berjaya dilakukan sehingga tamat perlawanan kekalahan itu merupakan yang kelima buat johan dalam saingan one championship sejak kali terakhir tewas kepada petarung jepun shimon yoshinari comeback stronger sumber astro arena khuwalid berjaya and 10.

Kadek Melda Luxiana - detikSumut
Senin, 19 Okt 2026 15:29 WIB
Lahan bekas karhutla di Sumbar ditanami sawit (dok. Instagram Bupati Dharmasraya)
Foto: Lahan bekas karhutla di Sumbar ditanami sawit (dok. Instagram Bupati Dharmasraya)
Dharmasraya -

Polisi menemukan lahan bekas kebakaran hutan dan lahan (karhutla) di Kecamatan Timpeh, Dharmasraya, Sumatera Barat (Sumbar), mulai ditanami bibit sawit. Lahan tersebut terbakar sejak pertengahan Agustus tahun ini.

Atas temuan itu polisi bersama Pemkab Dharmasraya memasang plang larangan menanam dan berkebun di lahan bekas karhutla tersebut. Pemasangan plang berlangsung pada Jumat (16/10) pukul 15.30 WIB lalu.

Dikutip detikNews, momen pemasangan plang tersebut diunggah di akun resmi Bupati Dharmasraya, Annisa Suci Ramadhani. Tampak Annisa bersama Kapolres Dharmasraya AKBP Kartyana Widyarso Wardoyo Putro dan unsur Forkopimda berada di lokasi.

SCROLL TO CONTINUE WITH CONTENT

"Sudah ada bibit sawit, Pak Kapolres. Membakar, apalagi di kawasan hutan. Gimana, siapa yang nanam ini, Pak Kapolres?" tanya Annisa.

ADVERTISEMENT

Dia mengatakan lahan hutan tersebut terbakar sejak pertengahan Agustus tahun ini. Dia kemudian meminta bibit sawit yang tertanam segera dicabut dan diganti dengan tanaman hutan.

"Kapan kebakaran hutan ini? 15 Agustus, udah ada sawit yang ditanam sekarang. Langsung tumbuh lagi, cabut ya, ganti sama tanaman hutan," ujarnya.

Dia menjelaskan dalam 3 minggu terakhir sudah tidak ada titik panas (hotspot) kebakaran hutan di Dharmasraya. Pihaknya juga telah menggelar rapat koordinasi (rakor) pada 9 September 2026 untuk merumuskan langkah pencegahan dan penindakan karhutla di Dharmasraya hingga membentuk Satgas Nagari.

"Di situ salah satunya memang kita pada saat itu langsung membentuk tim Satgas Nagari yang dipimpin oleh Pak Wali Nagari. Kita membuat sebuah forum di grup yang langsung dipimpin Forkopimda seluruhnya, jadi lengkap kolaborasi lintas sektor. Satgas Nagari itu melakukan patroli dan sosialisasi ke masyarakat terkait larangan pembukaan lahan dengan cara membakar," ucapnya.

"Dan begitu ada titik hotspot, langsung dikabari di grup. Alhamdulillah rata-rata titik hotspot yang terjadi di Dharmasraya tidak sampai satu hari ya, Pak. Kemudian berdasarkan aplikasi Sipongi, sekitar tanggal 23 September kita sudah nihil hotspot," lanjutnya.

Dia mengatakan, setelah berbagai upaya dilakukan, sudah tidak ada lagi titik api yang ditemukan. Ia pun berterima kasih kepada seluruh pihak yang turut berjibaku memadamkan api.

"Alhamdulillah kolaborasi erat lintas sektor ini menunjukkan tren baik. Oleh karena itu, kita tentu pertama berterima kasih utamanya kepada Pak Kapolres sama tim damkar, Pak Wali Nagari, yang setiap ada hotspot langsung turun berjibaku, serta para relawan seluruhnya," jelasnya.

Dia menyampaikan, setelah titik api nihil, pihak pemkab mengembalikan fungsi hutan dengan menanam kembali tanaman hutan. Selanjutnya, plang larangan memanfaatkan lahan bekas kebakaran hutan untuk berkebun dipasang di lokasi.

"Langkah kedua, setelah kita selesai memadamkan api dan hampir 3 minggu nihil hotspot, tentu langkah berikutnya kita harus melakukan restorasi atau pengembalian fungsi hutan itu sendiri dengan menanami hutan bekas kebakaran menggunakan tanaman-tanaman hutan. Kita juga memasang plang dan police line untuk mengingatkan kembali masyarakat bahwa kawasan hutan bekas karhutla tidak boleh ditanami, diolah, atau digunakan untuk berkebun," ucapnya.

Namun saat patroli, bibit sawit justru ditemukan di lokasi pemasangan plang. Dia menegaskan tindakan tersebut telah melanggar hukum dan perlu diproses secara hukum.

"Hari ini kita melihat justru di kawasan bekas kebakaran hutan ini, setelah kita pasang plang, ada sawit-sawit sekitar dua minggu ya Pak mulai ditanam. Jadi ini jelas melanggar hukum, karena kawasan ini adalah kawasan hutan dan ada pembakaran hutan. Oleh karena itu, langkah ketiga adalah penegakan hukum dan langkah terukur," kata Annisa.

"Alhamdulillah kita sudah menemukan ini, kita pasang plang dan police line. Tadi juga sudah diminta identitas saksi dan pihak yang menanam sawit di sini untuk diinvestigasi serta diselidiki lebih lanjut oleh Bapak Kapolres," imbuhnya.

Sementara itu, Kapolres Dharmasraya AKBP Kartyana Widyarso Wardoyo Putro menyampaikan memang telah ditemukan adanya kegiatan penanaman sawit di lahan bekas karhutla. Pihaknya menemukan adanya unsur kesengajaan dan akan memprosesnya sesuai hukum yang berlaku.

"Hasil patroli bersama Forkopimda menemukan bahwa lahan bekas terbakar ternyata ditanami sawit. Hal ini membuktikan bahwa ada niat ataupun kesengajaan. Apalagi menurut pihak Kehutanan, kawasan ini adalah hutan produksi terbatas sehingga sudah melanggar aturan lingkungan hidup. Kami selaku penegak hukum akan memprosesnya sesuai dengan aturan hukum yang berlaku," kata Kartyana.

Halaman 2 dari 2


Simak Video "Video: 64 Pesawat Perkuat Operasi Pemadaman Karhutla"
Persepsi Media Kontemporari Kesannya Menggali Pengaruh Persepsi Media Memiliki Mengkaji Jangka(astj/astj)

Anda menyukai artikel ini

Artikel disimpan

Berita Terkait

&nbsp

&nbsp

&nbsp

&nbsp

&nbsp

&nbsp

&nbsp

&nbsp

Explore IndonesiaNow Read in English
`; constructor() { super(); this.attachShadow({ mode: "open" }); } async connectedCallback() { this.shadowRoot.innerHTML = CbIndonesiaNow.html; } } customElements.define("cb-indonesia-now", CbIndonesiaNow);
Belum ada komentar.
Jadilah yang pertama berkomentar di sini

Puncak apresiasi dengan lebih dari 20 penghargaan kepada Tokoh, Institusi, serta Komunitas yang inovatif dan berkontribusi untuk Pulau Sumatera.

Ops Ulat Klia Bersepadu Keputusan Enjoy The Besar Ketika
`; } constructor() { super(); this.attachShadow({ mode: "open" }); this.shadowRoot.innerHTML = CbDetikSumateraAwards.html; } async connectedCallback() { new Swiper(this.shadowRoot.querySelector(".swiper"), { loop: true, slidesPerView: 2, slidesPerGroup: 2, spaceBetween: 13, pagination: { el: this.shadowRoot.querySelector(".swiper-pagination"), clickable: true, }, navigation: { nextEl: this.shadowRoot.querySelector(".swiper-button-next"), prevEl: this.shadowRoot.querySelector(".swiper-button-prev"), }, }); } } customElements.define("cb-detiksumatera-awards", CbDetikSumateraAwards);

Hide Ads